multiblog.hu család tagja

A 92. Díjátadó:
2020.február 9.

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Magyarok a 2018-as 90. Oscar gálán

Átnevezte a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját az Oscar-díjakat odaítélő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS), a külföldi filmeket ezentúl a legjobb nemzetközi egészestés filmek mezőnyében díjazzák.

    “Tudomásul vettük, hogy az idegen kifejezés idejétmúlttá vált a nemzetközi filmes világban” – írták Larry Karaszewski és Diane Weyermann, a kategória bizottságának társelnökei az MTI-hez is eljuttatott közleményükben.

A legjobb idegen nyelvű film helyett így ezentúl a legjobb nemzetközi egészestés filmet (best international feature film) díjazzák, mivel úgy vélik, ez az elnevezés “jobban reprezentálja a kategóriát, a filmkészítés pozitív és befogadó természetét hangsúlyozza”.
    A kategória egyéb szabályai nem változtak, azonban a díj szűkített listájára hét helyett jövőre már tíz film kerülhet fel.
    Eddig két magyar film nyerte el a díjat, az 1981-es Mephisto és a 2015-ös Saul fia.
    Győzelemnek tekinthető a Netflix és a többi streamingszolgáltató számára, hogy az akadémia kormányzói testülete nem változtatta meg a legfőbb díj, a legjobb filmnek járó Oscar választhatóságának szabályát.
    A szavazást megelőzően vita folyt arról, hogy mennyi ideig kell egy filmet moziban játszani, mielőtt kis képernyőre, vagyis internetre, DVD-re vagy más adathordozóra kerülne.

Végül a szavazáson győzött az érvényben lévő szabály, mely szerint a választhatósághoz elég, ha hét napon át, naponta legalább háromszor fizető közönség előtt vetítenek egy filmet Los Angeles megyében.
    “Támogatjuk a moziélményt, amely a filmművészet szerves része, és ez nagy súllyal esett latba a vita során” – mondta John Bailey, az akadémia elnöke.
    Hozzátette, hogy “tervezik az iparágban végbemenő jelentős változások további tanulmányozását és a jelenségek megvitatását az akadémiai tagokkal”.
    A kisebb változások között szerepel többek között, hogy a legjobb smink kategóriájában hétről tízre emelték a szűkített listára felkerülő nevek, háromról ötre a jelöltek számát.
    A szabályokat iparági és kategóriabizottságok tekintik át minden évben, ezután a díjakért és eseményekért felelős bizottság vizsgálja meg a javaslataikat, majd benyújtja saját tervezetét a kormányzói testületnek, amely végül dönt.

; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js#xfbml=1&version=v3.1&appId=675820526118533&autoLogAppEvents=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk"));

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!